shushmush.com
 

Baby Talks: Proizvodi koji su nam olakšali svakodnevnicu sa blizancima

 

Kada postanete roditelj, sve što ste mislili da znate o djeci se promijeni. Da li to ima veze sa hormonima, izazovom koji roditeljstvo sa sobom nosi ili nedostatku sna, ja ne znam, možda je to neka luda kombinacija svih tih stvari, ali jedno znam sigurno, jedini način da preživite prvih par mjeseci je da živite iz dana u dan. Kao tetka šestorke, mislila sam da će roditeljsvo za mene biti mala maca. Možda bi to djelimično i bilo tačno da nismo počašćeni sa duplom srećom. Kada imate dvoje, sve je drugačije, nezamislivo drugačije. To drugačije je i nešto najljepše što možete zamisliti, ali i nešto najteže, nešto što mogu razumjeti samo roditelji koji imaju dvije bebe odjednom.

Zbog toga sam sigurna da će ove preporuke dobro doći svima, ako su nama olakšale svakodnevnicu, ako smo njima ukrali dodatnih sat-dva sna, onda možda budu korisni i vama sa jednim, dvoje, troje djece. Biti roditelj beba blizanaca je nešto najljepše što mi se moglo desiti, svaki dan sam sretna što ih imam, ali svakih par dana zamišljam kako bi bilo lijepo biti na nekom otoku, Bogu iza nogu, i SPAVATI. Samo još par minuta, samo još nekoliko sekundi više…I prije nego nastavim sa temom ovog posta, svi vi koji ste nam savjetovali da se naspavamo prije nego bebe dođu, jedna bitna poruka: to nam ništa nije pomoglo, samo smo se navikli na 8 sati sna. Trebali ste nam reći da počnemo da vježbamo sa 3h sna, pa 1h, kad je baš loš dan i samo pola. Ali dobro, zato kada i nakon nenaspavanih noći vi opet ustanete sa osmijehom, onda je to vjerovatno neka bezuslovna, luda, ljubav.

Kako bi ta ljubav potrajala mi smo sebi olakšali život sa nekim sitnicama. Prva stvar koju smo kupili je bilo:

1. GNIJEZDO ZA BEBE. To je jedna divna stvar kada tek dođete iz bolnice i želite da stalno blejite u vaše dijete ili djecu. Mobilni su i možete ih staviti gdje god želite, u dnevni boravak, spavaću sobu, čak u bebin krevetić. Praktični su jer je beba sigurna i lijepo leži na leđima ili sa strane. Pogotovo je praktično za spavanje na boku, jer ne morate djetetu ništa stavljati iza leđa. Mi smo naša kupili preko FB od Bebi oprema, Baby kutak cijena je 35BAM što je za ovakvu stvar stvarno povoljno. Mi naše više ne koristimo, jer nam bebe spavaju na stomaku, ali su djeca prvih par sedmica voljeli samo u njima da spavaju.

2. SWADDLES ili VREĆE ZA SPAVANJE. Mi smo naše bebe umotavali u vreće za spavanje u koje se uvuku i bebine ruke. Na taj način su im nogice i kukovi slobodni, a ruke pritisnute uz tijelo, pa mirnije spavaju. Ovo nam je na početku, dok su bili mali bilo prktično, nisu se mogli ogrebati i bolje su spavali. Danas te vreće koristimo na način da ih u njih umotamo, ali im ostavimo ruke slobodne, čisto da bi ih malo više utoplili preko noći.

3. PAMPERS PELENE. Probali smo sve, ali u nijednim nisu ostali suhi kao u Pampers gaćicama. Naša djeca mrze da se presvlače, to je skoro svaki put vriska i cilj nam je da ih što prije obučemo i presvučemo. Sada im ne mijenjamo pelene tako često kao na početku i kada u pola noći moramo da ih skidamo, gledamo da to obavimo što efikasnije. Sa Pampers gaćicama nam to uspijeva i volim što znam da i ako ostanu cijelu noć u istoj peleni, da će ujutro biti suhi. Koristimo već sada broj 3, iako je to za bebe koje imaju već 6kg, ali nas super služe. Brzo se oblače i skidaju, a upiju sve što beba tokom noći izmokri. Sa pelenama drugih brendova nam se često dešavalo, pogotovo vani, koja ironija, da nam se bebe ukake i onda sve to lijepo prođe na odjeću. Taj užas, tj. smrad ne želim da opet moram da doživim, tako da smo se skroz prebacili na gaćice i barem znam da mogu dijete uzeti u naručje da da mi neće ništa curiti niz ruku. Dakle, mogu stići do najbližeg WC i normalno presvući dijete, bez da moram i ja da se kupam. Zato su Pampers gaće prava stvar i vrijede svaki fening.

4. COLIEF kapi protiv grčeva. Iako grčevi kod naših beba nisu bili tako strašni, nekada im je teško svariti kombinaciju dohrane i majčinog mlijeka, pa im povemeno  dohranu stavljamo kapi da neutraliziraju laktozu koja im iritira stomačić. Nema ništa gore nego gledati kako vam se dijete pati, grči od bola, sa ovim kapima smo stvarno uspjeli da vidimo promjenu na bolje. Grčeva skoro da i nema više i bebe puno bolje spavaju.

5. BABY BJORN ljuljačka je mene lično par puta spasila od sloma živaca. Kada vam bebe plaču u isto vrijeme jer su gladne, a vi sami, onda možete ili plakati ili se nekako snaći. Nekoliko puta mi je Baby Bjorn bio spas, stavim jednu bebu u njega i hranim je na flašicu, a drugu dojim. Pored toga je i odlična kada vam bebe ne spavaju više po cijeli dan i žele malo da se druže. Položaj je odličan da možete sa njima da komunicirate bez da leže, što im svakako brzo dojadi, ili da su vam u rukama.

6. MANDUCA je spas kada imate dvije bebe jer možete da izletite u šetnju bez da sa sobom prtite autobus od kolica. Kakva god kolica bila, ona su nekako velika i procedura je izaći napolje. Sa mandukama je odlično, stavite bebe u njih, one uvijek zaspu i možete lagano da šetate, a opet imate slobodne ruke. Meni je manduka odlična stvar, nije svačiji izbor, ali našim bebama odgovara i mi ih često koristimo.

7. MARAME ZA NOŠENJE BEBE su odlične za kućnu varijantu, iako ja svoju koristim i napolju jer imam jednu nestašnu bebu koja nikako neće da spava u kolicima, ili generalno bilo gdje osim naveče. Ja sam dobila maramu brenda Boba i odlična je, s tim što nešto slično sigurno možete naći i kod nas. Poenta je u položaju koji beba ima kada leži u nosiljci, a koji nema kod Manduca nosiljke. Naša beba odmah zaspi čim je stavim u maramu, što je malo svjetsko čudo za koje sam vrlo zahvalna.

 

8. DOGMA STUDIO dekice su naše bebe dobile kada su se rodile i prvo sam mislila da ih nećemo koristiti prije decembra. Međutim spas su kada izađemo s njima sa kolicima jer su jutra hladna a dekice tople i bebe zaštićene. Dio koji dodiruje bebe je pamčni, dok su same deke napravljene od vune. Posebno volim što to naš proizvod i uvijek mi je draže kupiti neki ručni rad koji je Made in BiH.

9. FRESCOPAD listić za hlađenje je odlična stvar koju možete bebi staviti na tijelo kada primi vakcinu. Ovo mi je otkrila drugarica koja ove listiće kupuje svaki put kada ode negdje u inozemstvo, dakle nemate ih kod nas. Kada beba primi vakcinu, preporučuje se stavljanje obloga taj dan, kako bi se spriječila temperatura ili otok. Ove listiće možete izrezati po mjeri i iskoristiti u nekoliko navrata. Super su i za hlađenje drugih otoka, temperature itd.

10. LINDEX PIDŽAME NA FEŠLUS koje ne moraju biti ovaj brend, ali je poenta u fešlusu. Kao što sam već spomenula, naše bebe nisu baš ljubitelji presvlačenja, zato nam to mora ići brzo, pogotova kada ih presvlačimo naveče dok su u nekom polusnu. Najgore su nam pidžame koje po sebi imaju milion drikerića, a takvih imamo najviše. Lindex pravidivne pidžamice koje su iz jednog dijela, koje imaju produžetak za nogice i dupli fešlus tako da ne morate skidati bebu kako bi je presvukli. Praktične su i kada idete kod doktora, a ne morate dijete skroz skidati, možete osloboditi samo gornji ili donji dio tijela. Sve u svemu praktične i preslatke.

11. WUBBANUB cucle su nešto najbolje što postoji, umire ih u sekundi i praktične su jer plišana igračka spriječava da im ispadne cucla i stoji na njima kada se na primjer voze u kolicima ili leže na stomaku. Nažalost ih nema kod nas, pa to morate preko nekoga naručiti…Ali se za njih vrijedi malo više potruditi…

To je bio neki rezime proizvoda koji su nama olakšali ova prva dva mjeseca sa našim bebama, javite mi ako imate nešto što je vama spasilo život i poklonilo malo više vremena, ova mama će vam biti zahvalna za svaki koristan savjet…