shushmush.com
 

Beauty Rutina Step by Step

 

Nakon što sam objavila fotografiju Vichy seruma na shushmush instastory, javlja mi se moja drugarica Ajla sa sljedećom opaskom: “A šta misliš da počneš pisati više informacija o ovim proizvodima, ja bih sve to da čitam na shushmush, znaš koliko bih te manje peglala”. I 100% je upravu, ne za ovo peglanje, više za te informacije, ali iskreno, ja nekako mislim da je teško pisati o proizvodima koji meni odgovaraju, jer ne mora značiti da će isti efekat imati za nekoga drugog. Uvijek radije stavim fotku nečega što mi se svidjelo, ili što sam kupila ili dobila da isprobam, pa ukoliko nekome nešto fali u rutini, možda poželi da isproba baš to. Tako je barem meni kada gledam postove drugih. Ne mislim da postoji čaroban štapić koji će sve naše probleme sa licem izbrisati, ali mislim da postoji rutina koja će pomoći koži da se oporavi, da pojača proizvodnju kolagena, da postane elastičnija, mekanija, sjajnija.

Takođe bih istakla da nisam stručnjak po ovom pitanju, sve što sam spoznala, spoznala sam uz pomoć moje divne kume Lejle koja o ovoj temi zna više od mene i koja je za mene neiscrpan izvor inspiracije, kao i uz pomoć divnih brendova sa kojima sarađujemo. Ne nađe se sve na blogu, ali nađe se ono što je meni lično odgovaralo, pa je s tim u vezi opet sve to jako subjektivno, ali evo, ja ću se potruditi da ovaj put opišem malo bolje proizvod, a vi trebate da znate kakav je tip vaša koža pa da odlučite da li vam baš on nedostaje. U narednih nekoliko postova ću pisati o proizvodima koje koristim jako često, koji su mi se pokazali kao jako dobri i koje uvijek rado kupujem. U ovom postu ću pisati o step by step rutini koju ja imam ujutro i naveče i o proizvodima koje trenutno koristim.

Jutro

Ujutro kada ustanem obično ne čistim lice proizvodima, već se samo dobro umijem. Neko to radi malo drugacije, ali moja logika je da nema potrebe da trljam lice sapunima kada ono nije prljavo. Mislim da jeste bitno da se saperu svi ostaci preparativne kozmetike koju ste nanijeli noć prije, ali to se može jednstavno i mlakom vodom. Na kraju se samo umijem hladnom vodom, više da se razbudim nego bilo šta drugo. Nakon što osušim lice nanosim serum. Dok se serum suši na licu, ja operem zube, a onda nanosim dnevnu kremu u koju kanem kap/dva ulja. Ako imam kremu za područje oko očiju, nanesem i nju. Poslije toga jedan period ništa ne nanosim na lice, kako bi se sve upilo u kožu. Obično tada spremamo djecu za vrtić ili doručkujemo, tako da se šminkam tek kada prođe minimalno sat vremena. Kada dotaknem lice ono je mekano, ali ne i vlažno, što je bitno kako bi se sljedeći proizvod koji se nanosi, a to je puder ili bb krema ili krema sa spf faktorom, bolje upila. Zavisno od dana, stavljam ili puder, ili bb kremu ili samo spf. Ukoliko idem na posao, šminkam se normalno i stavljam puder, ukoliko je vikend i ne želimmnogo da se šminkam, stavimmbb kremu, a ukoliko ću dan provesti kući ili ne zželim nikakvu pokrivenost, stavljam samo kremu sa spf-om. Poslije pudera stavljam korektor, rumenilo ili bronzer, obično samo maskaru i eyeliner i to je to…Dakle, redoslijed je sljedeći:

SERUM: Vichy Lipactiv Supreme ili The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5

DNEVNA KREMA: Weleda Skin Food Light

KREMA ZA PODRUČJE OKO OČIJU: Origins GinZing

ULJE: Origins Marula ulje ili kantarion (pravi sestra) ili smilje (pravi mama)

KREMA SA SPF: The Ordinary Suncare Mineral UV  Filters SPF 30 (samo ako krema ili puder nema spf, plus preporučujem i veći spf od 50)

BB KREMA: GinZing SPF 40 ili Olay

PUDER: Vichy MineralBlend, Clinique even better, Estee Lauder Double Wear

KOREKTOR: Aura correct me ili Maybelline Age Rewind

Večer

Moja večernja rutina počinje zapravo poslije podne, jer kada dođem sa posla jedva čekam da skinem šminku. Šminku skidam tako što se umijem toplom vodom koristeći gel za pranje lica. Potom skidam šminku sa očiju sa nekim uljem, lice dodatno očistim micelarnom vodom (ukoliko sam koristila puder) i onda se opet dobro umijem. Nekada odradim piling, možda dva puta sedmično. Kada posušim lice, svaki drugi dan koristim dermaroler, ja sam uzela OVAJ i izrolam lice u skladu sa instrukcijama koje mi je dala Lejla. Možete pronaći odlične tutorijale na Youtube-u. Poslije dermarolera stavim serum, pa kremu, pa ulje, sve slično kao i u dnevnoj rutini. Ukoliko ne koristim dermaroler, prije seruma stavim neku kiselinu, imam dvije koje rotiram. Prije sam stavljala retinol koji je odličan, ali ja ga trenutno ne koristim zbog dojenja. Kada završim sa tim, ponovo ću uvesti retinol u svoju večernju rutinu, jer mislim da sam najbolje rezultate na koži vidjela kada sam počela njega da koristim. Zato ću ovdje napisati koji sam koristila, da imate referencu.

GEL ZA ČIŠĆENJE LICA: Origins A Perfect World ili neki od Lavera

ULJE ZA SKIDANJE ŠMINKE SA OČIJU: L’Oréal Paris

PILING: Olival Mikro Eksfolijant

DERMAROLER: Cosmedica

SERUMI: The Ordinary Lactic Acid 5% + HA ili Pycnogenol 5% ili Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in vitamin F + vidi gore

RETINOL: Granactive Retinoid 2% emulzija

NOĆNA KREMA: Weleda skin food

ULJA: vidi gore

Ostavila sam vam linkove na svaki od gore navedenih proizvoda, a u narednim postovima moći ćete pročitati detaljno o tome šta koji proizvod radi za vaše lice i prema tome možda pronaći neki koji vama fali u vašoj rutini…