shushmush.com
 

Bebe koje (uglavnom) spavaju

 

Moja starija sestra stalno ponavlja da blizance ne mogu imati svi, već samo oni koji su u stanju da se nose s njima. Zeza me naravno, svi bi se snašli jednako dobro kao sa jednim ili petero, mislim da se jednostavno snalažiš i prilagodjavaš situaciji. U ovih deset mjeseci mogu reci da je meni lično lako sa dvoje, igraju se, zabave se, zanimljivi su i samostalni. Medjutim postoje situacije kada se malo više osjeti da je duplo teže, duplo fizički napornije i iscrpnije. Te situacije su uglavnom vezane za spavanje.

A to se odnosi samo na one situacije kada ste sami, kada nemate dodatni par ruku, a bebe zahtijevaju pažnju u istom momentu. Zbog toga smo od početka uspostavili rutinu koju pratimo i lakše je, zna se kada se spava, jede, igra, izlazi. Ja naveče jednostavno moram da spavam. Mehanički ustajem ako trebam nekoga da utješim, ali se generalno vrlo teško probudim i ako se to već desi, samo gledam da se opet vratim u krevet. Dakle taj majčinski instinkt koji kaže da majke čuju svaki šum djeteta, je mene izgleda zaobišao. Kako muž ne bi svaki put morao žrtvovati svoj san, našli smo načine kako da osiguramo što bolje spavanje.

Vrlo rano smo ih prije noćnog spavanja počeli stavljati u vreće za spavanje. Pokrivali smo ih i dekama, ali kada su porasli počeli su se otkrivati, a stan bude naveče hladan i to nije bilo nikakvo rješenje jer su se budili. Onda smo od prijateljice dobili All about apple futrovane vreće za spavanje i one su nam bile spas. Sada kako je malo toplije uzeli smo iste, samo pamučne.

Kako u krevetu još samo salto nisu napravili, ove vreće su jedino sigurno rješenje za spavanje. Inače legnu oko 20h i spavaju nekada do 5, nekada do pola 7…Ali barem ne moramo ustajati da provjerimo da li su otkriveni…

Poslije 16h nema spavanja, ako treba budimo ih, kako bi onda mogli lijepo spavati naveče. Sve u svemu nemamo puno pomagla, nema aplikacija sa šumovima, ljuljanja, ninanja, većinom zaspu poslije hranjenja i onda ih spuštamo u krevetić. Ono što je najbitnije je da su dobro ušuškani i da je duda na dohvat ruke…