shushmush.com
 

Coffee with Š.u.š.u.r skirts

 

Imati poduzetničku ideju i realizovati je, iziskuje hrabrost i posvećenost, zato volimo priče poduzetnih žena koje su se odvažile da pokušaju da ostvare svoj san. Amra Efendić je takva žena, iako po struci magistrica genetike, odlučila je pored svog redovnog posla ostvariti želju za kreiranjem jedinstvenih suknji. Sa Amrom smo popile kafu i razgovarale o brendu Š.u.š.u.r i njenim kreacijama.

Shush-Mush: Kako je nastao naziv brenda?

Amra: „Jer, čim je šušur znači da je dobro. Živo. Veselo. Glasno.“

Upravo ovo objašnjenje riječi „šušur“ bio je „okidač“ da svom brendu dam baš ovaj naziv, jer je opis ove riječi upravo slika koju imam u glavi kada razmišljam o svom poimanju mode. Žive, jarke boje, šarenilo, nekada spoj naizgled nespojivog, lepršavost, nesputanost, neopterećenost formom – u kombinaciji sa osmijehom, pozitivnim stavom i dobrim raspoloženjem –  to je za mene ŠuŠur.

Shush-Mush: Kako si se odlučila na pokretanje biznisa?

Amra: Iako sam po struci magistar genetike, svijet mode i dizajna oduvijek mi je bio strašno privlačan. Međutim, sam proces realizacije od stadija ideje do stvaranja gotovog proizvoda – bio mi je nepoznanica. Upravo iz tog razloga upisala sam i završila šestomjesečni kurs šivenja. Da ne bude zabune, suknje ne šijem ja lično, već sam taj posao prepustila profesionalcima, dok ja uživam u kreaciji, te posebno u izboru i kombinovanju materijala i različitih dodataka suknjama.

Shush-Mush: Koje materijale koristiš za izradu suknji?

Amra: Veliki sam zaljubljenik u til, kao materijal, mislim da on svakoj kreaciji daje posebnu dozu lepršavosti i šarma. Nažalost, ako govorimo konkretno o suknjama, velika većina dostupnih brendova til kombinuje sa vještačkim materijalima – u pravilu, ako pogledate sastav podsuknje, vidjet ćete da je u pitanju sintetika ili neki sličan, vještački materijal. Zbog toga takvi modeli, iako vizuelno mogu biti vrlo privlačni, u pravilu nisu ugodni za nošenje.

Upravo me navedeno ponukalo da napravim suknje za koje vjerujem da vizuelno lijepo izgledaju, da su „šik“ i odudaraju od ustaljenih modnih standarda, ali su istovremeno i vrlo ugodne za nošenje jer su podsuknje, koje dolaze u dodir sa tijelom, napravljene isključivo od visokokvalitetnih prirodnih materijala.

Shush-Mush: Pored materijala ima još nešto što je posebno na suknjama, je li tako?

Amra: Da, moram istaći da su većina mojih suknji unikati, a samo par modela je napravljeno u dva primjerka. Meni lično je ovo jako bitno, je omogućava da imate jedinstven modni izražaj. Zbog toga, kada nosite ŠuŠur modele, mala je ili nikakva vjerovatnoća da će se pored vas pojaviti osoba sa istim stajlingom, što niko od nas ne voli.

Shush-Mush: Da li će Šušur postati tvoje primarno zanimanje?

Amra: ŠuŠur je, dakako, za sada moj hobi. Međutim, priznajem, fantastičan je osjećaj sam proizvesti stvar koja nosi tvoj lični pečat, kojom si zadovoljan i koju bi zaista želio nositi, ali je možda i bolji osjećaj kada od drugih imate pozitivan feedback na ono što radite.

Trenutno, situacija je upravo takva. Imam jako puno upita vezano za suknje i očito je da postoje ljudi kojima sviđaju moje kreacije. To mi je naravno ogromni stimulans da nastavim sa radom.

U ovaj posao sam ušla puna entuzijazma, motivirana isključivo užitkom u kreiranju. Plan je da ŠuŠur, pored suknji, počne proizvoditi i druge odjevne predmete, ali će osnovna ideja ostati ista.

Moj osnovni cilj je da zadržim unikatnost svojih proizvoda ali i da zadržim svojevrstan pečat koji garantuje vesele i žive kreacije sa pozitivnim stavom.

Kako se mogu naručiti suknje?

Amra: Suknje se mogu naručiti preko fb stanice ili instagram profila. Cijene suknji su 40, 60 i 70 KM, zavisno od modela suknje.

https://www.facebook.com/susurskirts/

***

Hvala Amra!