shushmush.com
 

Koliko pelena mjesečno “jedete”?

 

Kada vam odgovorim na ovo pitanje, zamantaće vam se u glavi. Naš broj je 280, otprilike, sa tendencijom rasta. Opskrbiti dvije bebe sa pelenama je rupa bez dna. Jedino je upitno da li će sadržaj pelene zavšiti tamo gdje ne treba, čitaj: rukama i nogama bebe, roditelja i svih dobrih ljudi koji se žele upustiti u avanturu mijenjanja bebinih pelena. Ja sam to prije, kada nisam imala svoju djecu, radila, nekako je taj prljavi posao uvijek nešto što roditelji rado ustupe gostima. Nemoj bebi dirati ruke, noge, bilo šta golo, ljubiti ni u ludilu, ali kada teba promijeniti pelenu, nema pravila…pravilo je: nosi.

Scena koju pamtim kao da je juče bilo: moja prijateljica Šejla koja, dok pijemo kafu jednog ljetnog septembarskog jutra, svom sedmomjesečnom sinu sa jednom rukom mijenja pelenu. Gledam je kako ga spretno okreće i navlači Pampers Pants i kontam kako će mi ta vještina sa njih dvoje sigurno trebati. “Moraš me naučiti kako da mijenjam pelene, a da mi pri tome ne ispadne dijete ili ostanem sva popišana, u pravom smislu te riječi”. Ona je samo odmahnula rukom i rekla da kupim prave pelene. I to smo uradili.

U postu o prouzvodima koji su nama olakšali našu svakodnevnicu sa blizancima koji možete pogledati ovdje, već smo pisali o Pampers pelenama, kao jedinim koje koristimo. Tu se nije ništa specijalno promijenilo, osim što smo napravili par izleta u druge, jeftinije, brendove i opet se vratili Pampersu, čak razvili strategiju koju vrstu pelene kada koristimo. Pampers Pants za spavanje i izlaske, a Pampers Premium za dnevno mijenjanje.

Pampers Pants su nam se pokazale odlične kada smo u pokretu, a posebno naveče kada su bebe počele da spavaju cijelu noć, pa nije više bilo potrebe da ih presvlačimo tokom noći. To su jedine pelene kod kojih je sve ostajalo tamo gdje treba.

Prijateljice koje imaju malo veću djecu, Pampers Pants koriste kada odvikavaju djecu od pelena. Obzirom da se navlače kao gaćice, odličan su prelaz do pravih gaćica, pogotovo ukoliko želite da osigurate da vam dijete ne bude mokro naveče.

Razlog zbog kojeg mijenjamo vrstu pelene prema potrebi jeste da što ja preferiram Pampers Pants, a suprug pelene koje se klasično lijepe sa strane. Obzirom da je on trenutno na porodiljnom odsustvu sa njima, kupujemo Pampers Premium i koristimo ih preko dana. Zaista nikada nismo imali problem sa osipima ili iritacijom kože zbog pelena, a mislim da je razlog tome što Pampers Premium ima poseban upijajući sloj koji zadržava vlažnost dalje od bebine kože.

Sve u svemu, dug post o pelenama, ali činjenica jeste da je pored hranjenje, to aktivnost koju svaki dan, više puta dnevno ponavljamo, duplo. Zato definitivno zaslužuju poseban osvrt…