shushmush.com
 

Motherhood Monday: Berina + Noah i Leon

 

Vraćamo se sa jednim divnim Motherhood Mondays postom, ovaj put sa Berinom koja očekuje blizance ovaj mjesec. Sa njom smo razgovarali o majčinstvu i njegovim izazovima, te o tome kako se pripremila za ovu novu ulogu.

Uživajte u divnim fotografijama koje je napravila fotografkinja Muna Nazak i Ehlimana D. iz Fairy events-a.

***

Šta vam je bila prva pomisao kada ste saznali da ćete postati mama?

Moram priznati da sam tokom ovog perioda trajanja trudnoće imala priliku da se upoznam sa nekim novim „osjećanjima“ koja do sada nisam doživljavala, ili barem ne toliko intenzivno. Jedan od tih momenata je i taj kada sam vidjela onaj poznati plusić + na testu za trudnoću, željno iščekivani momenat svakog para. Svaka žena, buduća majka, taj momenat zamišlja i mnogo prije nego što se dogodi, ali bez obzira na različite scenarije pripremljene u glavi, za taj momenat se ne možete pripremiti. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj kada sam prvi put čula svoje srce da lupa toliko glasno, da se smijem i plačem u isto vrijeme, da imam potrebu da vrištim a istovremeno nemam glas da ga ispustim. Saznanje da nosite jedan novi život je neopisiv osjećaj. A tek saznanje da nosite dva života…

Da li ste razmišljali tome na koji način će se vaša svakodnevnica ili život promijeniti?

Naravno. Uvjerila sam se da žena ima urođen instikt da zaštiti dijete koje raste u njoj na svaki mogući način. Već prvo jutro sam se probudila sa mali milion pitanja u glavi. Šta da doručkujem? Smijem li danas na planirani trening? Veliki sam radoholik, kako će ovo uticati na moj posao? Da li ću pretjerati? To su samo neka od pitanja koja se pojave a koja su sasvim prirodna. Vrlo brzo sam shvatila da naša dva dječaka neće promijeniti naš život nego da će ga upotpuniti. A to je velika razlika. Sve ostaje isto, samo ćemo bit u većem broju i ljubav i sreća će biti na nekom novom neopisivom nivou.

Najbolji savjet koji ste dobili do sada?

Jedna draga pedijatrica mi je u razgovoru rekla: Berina, ne slušaj nikoga. Mama sve zna. Uvijek. Samo slušaj svoj instikt. I zaista je tako i bilo. Potrudila sam se slušati prije svega svoje tijelo i naravno doktora. Svaka trudnoća je različita. Svaka buduća majka prolazi kroz nešto drugačije. I davanjem ali i slušanjem savjeta, može doći do neodlučnosti, konfuzije pa čak i straha. Naravno, sestra, prijateljice, majke, sve su uvijek bile otvorene za razgovor i savjet. U nekim momentima to mnogo znači.

Šta mislite da će vam biti najveći izazov kada postanete mama?

Želja mene i supruga je da imamo skladnu, sretnu, punu ljubavi ali i punu smijeha porodicu. Ne želimo biti strogi roditelji ali želimo imati odgojene dječake i uraditi sve što je u našoj moći da ih naučimo pravim vrijednostima u životu. Najteže će biti izboriti se sa svim onim što nas okružuje, sa savremenim načinom života i nekim ne baš lijepim i uređenim okolnostima u kojima živimo. Ali sam sigurna da su sretna samo ona djeca koja odrastaju u porodici  u kojoj vlada harmonija, ljubav, red, rad i disciplina.

Hvala Berina…